Verhaal van Asynchroon


Beste lezer,

Ik post onder de naam Asynchroon op het forum en ik zal je een en ander over mijzelf, mijn diagnose en mijn ervaring met het AutBreak-forum vertellen hier!


Wie is ‘Asynchroon’? Ik ben een man die momenteel al weer aan het afstevenen is op zijn veertigste levensjaar en ik woon in de provincie Friesland.

Mijn hobby’s of in elk geval mijn interesse valt binnen de categorie ‘ICT’ (al doe ik hier momenteel niet veel mee) en verder vind ik het wel fijn om af en toe een serie te kijken of een muziekje te luisteren.

Sinds een aantal jaren ben ik ook tot de ontdekking gekomen dat ik van ASMR-triggers houd en zodoende vind ik daar ook ontspanning in (YouTube staat bol van video’s die specifiek gemaakt zijn om ASMR te triggeren).

Hoe kwam men tot de diagnose? Ik werd uiteindelijk vanuit een traject voor ggz voor jeugdigen in verband met andere ‘problematiek’ met mijn instemming ‘overgeheveld’ naar een traject voor volwassenen waar ik gesprekken kreeg en waar ik in verband met een vermoed autisme uiteindelijk een psychologisch onderzoek kreeg.

De uitkomst daarvan wees onder andere op een diagnose uit het autismespectrum (PDD-NOS) (het vermoeden dat de psychiater daar had werd toen nog eens bevestigd).

Eerlijk gezegd heb ik enige tijd getwijfeld over de juistheid van mijn autismediagnose maar dat is iets dat je vaker ziet bij mensen met een vorm van autisme en momenteel heb ik wel degelijk het idee dat ik niet foutief een diagnose heb gekregen.

Bij mijn vorm van autisme schijnen onder andere sociale problemen op de voorgrond te staan. Vooral het functioneren in groepen is lastig.

Ik heb bijvoorbeeld ook last van bepaalde angsten in dat kader. Ik voel mij al snel ongemakkelijk of gespannen bij mensen en ik weet vaak niet wat ik moet zeggen of hoe ik ergens op moet reageren. Ook vind ik het fijn als er niet te veel mensen door elkaar heen praten.

Daarnaast heb ik zelf het idee dat ik zo nu en dan doorschiet in activiteiten. Ik heb problemen met planning of qua zelfaansturing.

Wat is jouw ervaring met het AutBreak-forum? Rond de tijd dat mijn diagnose PDD-NOS gesteld was hing ik op een ander forum rond dat de voorganger was van het AutBreak-forum.

Vele jaren had ik daar regelmatig vertoefd en het was een fijn en informatief forum en daarnaast had ik er buiten ook zeer weinig contacten. Maar het was een gezellige bron van contacten en met enige bedrevenheid qua humor onder de leden.

Uiteindelijk is dat forum in zijn toenmalige hoedanigheid vernietigd – de mededeling hierover kwam bij mij aanvankelijk óók over alsof het een grap was – en hebben veel leden de overstap weten te maken richting het AutBreak-forum.

Hetzelfde dat voor het forum gold dat verwijderd is geldt ook exact voor het AutBreak-forum: het is een fijn forum met vaak veel humor door verschillende topics heen en ook de informatieve, meer serieuze kanten komen zeer zeker aan bod!

Waar hang je zoal rond op het forum? Bij deze een kleine greep uit een paar algemene topics die vaak weer naar boven komen in het overzicht van nieuwe berichten en waar ik zelf ook af en toe iets post of lees.

Het ‘Vraagbaak’-topic. – Er is het ‘Vraagbaak’-topic waarin elk forumlid een vraag kan stellen die mogelijk beantwoord kunnen worden door andere forumleden.

Als je een minder concrete vraag of onderwerp hebt die je bijvoorbeeld samen met forumleden wilt uitdiepen dan is daar ook zeker plaats voor: je kunt dan een apart topic openen of als dat er is een bestaand topic aanvullen.

Het ‘Wat denk jij nu?’-topic. – De meeste berichten die ikzelf plaats op het forum schijnen momenteel te bivakkeren in het topic welke de naam draagt van het hierboven vetgedrukte kopje.

Het is een vrij breed topic waar je uiteraard neer mag zetten wat je op het moment denkt. Eventueel zet je in een post meerdere gedachten neer.

Het ‘Wat ga je doen of heb je gedaan vandaag?’-topic – Hier kun je je dagelijkse gedane bezigheden of te plannen dingetjes posten.

Het ‘Hoe voel je je vandaag?’-topic – Uiteraard kun je hier posten hoe je je voelt, bijvoorbeeld op het moment dat je iets post of hoe je je gedurende de dag hebt gevoeld, enzovoorts. Je kunt daarnaast ook reageren door bijvoorbeeld een ander sterkte te wensen met zijn of haar situatie.

Het ‘Positieve berichten’-topic – Hier plaats je natuurlijk positieve berichten. Dat is ook wel eens fijn, om het positieve te benadrukken in plaats van te zeer op het negatieve te focussen (al kan het soms fijn zijn om even van je af te schrijven).

Het ‘Effe stoom afblazen’-topic – Hier kun je zoals de titel al doet vermoeden even ‘stoom afblazen’ en hier kun je dus vaak de meer vervelende gevoelens kwijt, zoals frustraties of boosheid over het een of het ander. Want soms helpt het om even van je af te schrijven, dat maakt dingen soms minder beladen voor jezelf.

Mensen kunnen hierop ook weer reageren natuurlijk, bijvoorbeeld om hun medeleven met de situatie te tonen, enzovoorts.

Wat wil je zeggen tegen eventuele toekomstige forumleden? Het is een forum dat trouwens niet alleen open staat voor ‘oudgedienden’. Sterker nog, het is juist boeiend voor de leden die er al zijn om meer variatie in het ledenbestand te zien, dus voel je vooral welkom! Nieuwe leden houden uiteindelijk de boel levend.

Als nieuw lid hoef je je ook niet voor te stellen. Het is leuk natuurlijk en het mag en wordt zelfs op prijs gesteld maar het is zeker niet een vereiste om mee te kunnen draaien binnen het forum. Doe het vooral rustig aan!

En je kunt ook meelezen. Misschien besluit je dan uiteindelijk dat het wel de moeite waard is om eens wat van jezelf (je persoonlijkheid) te tonen.

Gepubliceerd op: dinsdag oktober 25, 2022